Opentuinen‎ > ‎

Gelderland


'Tea for two'

van Dillen
Groeneweg 59a
4197 HE Buurmalsen
0345-577495

Botanisch gezien een mooie theetuin, op 5000 meter, borders, vijvers, rozen, beelden, met mooi weer open op donderdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00. 


'De Stek'

M.S. Vols
Vogelenzangsestraat 2
6665LL Driel
0264-742026
msvols@online.nl

Deze aan de rand van het dorp gelegen tuin, 3000 m2, heeft 16 thema tuinen, zoals een grassentuin, geurentuin, formeletuin, jungletuin. Leuk om door te wandelen en ideeën op te doen. Er zijn veel bijzondere planten en exoten te bewonderen. Op de gezellige bankjes onderweg kunt u in alle rust van de natuur genieten.
Open: van 1 maart tot 1 november van maandag t/m zaterdag van 9 - 18 uur.
Groepen van harte welkom. Graag even een telefoontje na 18 uur.

'Atelier Bep'

B. Elshof
Heimeriete 3
6964 BJ Hall
Gelderland
0313 – 654556

'Tropische tuin op de Veluwe'

Beerd van de Put
Vierschotenweg 5
8095 PN 't Loo Gemeente Oldebroek
Gelderland
0525 - 632820
www.defantasietuin.nl
unietechniek@xs4all.nl

Zeer grote verscheidenheid aan planten aangeplant op een zo natuurlijk mogelijke manier.  Hoogteverschillen met watervallen, beekjes, grotten en zelfs een echte kasteelruine. Nieuw is de Japanse tuin en de wandschilderingen in de tot grot omgebouwde kelder 12 x13 meter

'Betuwse Tuinenroute'

www.betuwsetuinenroute.nl
info@betuwsetuinenroute.nl
Geopend van 10.00 tot 17.00 uur.
Toegang gratis.

Deze landelijke route loopt door een mooie streek langs 13 sfeervolle tuinen. De tuinen zijn heel verschillend van aard; qua ligging, formaat, structuur en beplanting. Alle deelnemers doen hun uiterste best om de tuin zo goed mogelijk te verzorgen. Er is veel kennis aanwezig over het beheer en de beplanting, de eigenaren delen die kennis graag met u. Bovendien realiseert eenieder zich dat bezoekers van heinde en verre komen. Gastvrijheid staat dan ook hoog in het vaandel van alle deelnemende tuineigenaren!

Door de Betuwse tuinenroute te volgen, kunt u tevens genieten van een leuke tocht door de Betuwe, bekend om haar prachtige rivier de Linge, fruitbomen, pittoreske dorpjes en stadjes. Een streek die uitnodigt tot recreatieve uitstapjes, met de auto, op de fiets of te voet; via landweggetjes of dijken: laat u verrassen door de prachtige boomgaarden, het schitterende uitzicht over de uiterwaarden en natuurlijk de opengestelde tuinen.

Voor een uitgebreide omschrijving van de tuinen, de adressen en de route zie: www.betuwsetuinenroute.nl

'De Boschhoeve'

Dineke Logtenberg
Boshoeve 3
6874 NB Wolfheze
026 - 4821231

Boerderijtuin, 5000 m2, met in maart/april duizenden voorjaars-bollen en vroeg bloeiende vaste planten. In mei en juni bloeien de buxustuin, de witgele borders en het witte tuintje. In de zomer is de grote decoratieve moestuin een waar lustoord, evenals de twee nieuwe zomerborders. Een dubbele herfstborder sluit het jaar uitbundig bloeiend af. Open op do. en vrij. van 1 maart tot 1 oktober. van 10.00 tot 17.00 uur. Theeschenkerij. Groepen op afspraak welkom.

'De Brinkhof'

Riet Brinkhof en Joop van den Berk
Dorpsstraat 46
6616 AJ Hernen
0487 - 531486
rietbrinkhof@planet.nl

'De Overtuin'

Annette Meesters
Molenstraat 6
7231 KN Warnsveld
0575 - 559989
De Overtuin is een in 1832 in Engelse landschapsstijl aangelegde parktuin met een rijke historie. De Overtuin ligt bij  buitenplaats 'Welgelegen' midden in het dorp Warnsveld in de Achterhoek.

Het bijzondere van de Overtuin is, dat op een oppervlakte van nauwelijks een hectare alle kenmerken van de (late) Engelse landschapsstijl zijn terug te vinden. De magnifieke oude bomen en de rijke stinzenflora maken de tuin tot een juweeltje. Kleinschaligheid en intimiteit verlenen de tuin een unieke charme.

De Overtuin wordt regelmatig opengesteld voor bezoekers, in het voorjaar tijdens de bloeitijd van de schitterende stinzenflora, in het najaar tijdens de landelijke 'Open Monumentendagen'. Verder zijn bezoeken op afspraak mogelijk (tel. 0575-559989). De toegangsprijs is 2,50 euro, kinderen tot 16 jaar gratis.

Ook op het terras is het heerlijk toeven. Rondleidingen door de Overtuin op afspraak. Minimumprijs per groep 40 euro. 

‘Theehuis en Rozentuin De Stamroos’

7396 AC Terwolde
0571 - 292066
06-38849410
www.theehuisdestamroos.nl
info@theehuisdestamroos.nl

Rozentuin van 1 ha met kikkerpoel van ongeveer 1000 m met rondom perken met 80 rozenvariëteiten. Daar omheen een houtwal van eik, es,  hondsroos en Gelderse roos.
Open: van april t/m september op dinsdag, woensdag, donderdag en zondag van 10.30-18.00 uur. Van oktober t/m maart op woensdag en donderdag van 10.30-18.00 uur.
Entree: gratis. Groepen alle dagen, maar alleen op afspraak.

'Huijs Basten Asbeck'

Nieuwestraat 20
7141 BZ Groenlo
0544 - 466617

Deze sfeervolle tuin ligt in het hartje van het vesting stadje Groenlo. De oude stadswal van Groenlo maakt deel uit van deze parkachtige tuin (6900m2), die opvalt door haar bloemenpracht, verrassende doorkijkjes en fraai aangelegde moestuin.
Het 17de eeuwse Koetshuis van Huijs Basten Asbeck herbergt een  galerie met moderne wereldkunst, de tuin is tevens beeldentuin. Bovendien kan de bezoeker hier genieten van thee, koffie en homemade taarten. Tuin en galerie zijn vrij toegankelijk.

'Kasteeltuin Middachten' 

Smidsallee
6994 JC De Steeg
026 – 4954998

'Kijktuinen Nunspeet'

Hennie Goedegebuure
Kienschupenweg 26
8071 ZK Nunspeet
0341 - 260656

Centraal in Nederland, aan de rand van de Veluwe met zijn bos en natuurgebied zijn met veel liefde en oog voor detail karaktervolle tuinen gecreëerd die elk een eigen sfeer uitstralen. De Kijktuinen vormen een oase van rust en een bron van inspiratie voor uw eigen tuin.

De ligging van de Kijktuinen, tegen het decor van de bosrand, tussen de hoge droge stuifzanden en het IJsselmeer is uniek. Het bijzondere is dat het terrein als een geheel integraal ontworpen is vanuit een ontwerpvisie. Hierbinnen zijn in "kamers"? een groot aantal thematische tuinen met eigen sfeer en karakter bijeen gebracht.

Gedurende lange jaren van advieswerk van Buro Goedegebuure, tuin- en landschapsarchitekten in den lande ontstond binnen het Buro behoefte aan het doen van proeven omtrent het combineren van architectuur, plantmateriaal en harde materialen. Nieuwe planten worden gevonden en vragen erom gebruikt te worden evenals een scala aan nieuwigheden op het gebied van harde materialen als steen, hout en metaal. Zo zijn de Kijktuinen ontstaan, als proefterrein, reden waarom er nog regelmatig wijzigingen en verbeteringen op het terrein plaatsvinden.

'Korfhoeve'

S.M.C. Wiezer-Limburg
korfgraaf 33
4174 GL Hellouw
0418 - 584024
www.korfhoeve.nl
info@korfhoeve.nl

Op 2 en 3 augustus toont Mérie van Zandwijk-Rijnberk van Atelier Rijnberkhof uit Rhenoy tijdens de Betuwse tuinenroute een selectie van haar kunstobjecten in een van deelnemende tuinen, de Korfhoeve, Korfgraaf 33 te Hellouw.

In het achterhuis en de sfeervolle tuin van de Korfhoeve komt u objecten tegen die vormgegeven zijn uit plantaardige en/of natuurlijke materialen. De toegepaste technieken en materialen zijn buitengewoon verrassend. Vormgeven, spelend met materialen van wol tot leisteen, van brons tot hout, is haar grootste uitdaging.

Haar drijfkrachten zijn bezieling en plezier! Ieder object komt tot stand in een niet te stoppen, doorleefd proces. De schoonheid en de innerlijke beleving van haar kunstobjecten wil Mérie graag met geïnteresseerde bezoekers delen!

De objecten komen bijzonder mooi tot hun recht in de ca. 5500m2 grote tuin, die bestaat uit een formele voortuin met oude leilinden, buxushagen en verschillende soorten rozen. De rest van tuin is gesitueerd rondom een karakteristiek bakhuisje waarbij diverse terrassen, vijvers en borders op kleur een harmonisch geheel vormen met een 'geriefbosje' en een kleurrijke moes/siertuin met kasje. Het romantische karakter van de tuin wordt benadrukt door een berceau van hoogstamappelbomen. In het voorjaar van 2008 is de tuin uitgebreid met ca. 1500m2 waar een wilde bloemenweide met graspaden en een moerasgedeelte in aanleg is.

Tijdens de Open tuindagen zijn er ook plantjes te koop en is in het achterhuis van de boerderij koffie, thee, frisdrank en eigengebakken lekkernijen verkrijgbaar.

U bent van harte welkom op 2 en 3 augustus tussen 10.00u en 17.00u.  
De toegang is gratis!

Voor nadere informatie over de expositie en tuin, zie www.korfhoeve.nl en over de overige deelnemende tuinen, route en adressen, zie www.betuwsetuinenroute.nl

'De Kruidentuin'

Nederlands Openluchtmuseum
Schelmseweg 89
6816 SJ Arnhem
026 - 3576111

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem heeft een flink aantal tuinen, erven, bosschages en bossen, maar het kroonjuweel is toch wel de Kruidentuin. Geneeskruiden, keukenkruiden, verfplanten en legendeplanten zijn elk in een eigen deel bij elkaar gebracht. Een apart tuintje geeft een indruk van de Kloostertuin van Reichenau, zoals rond 840 beschreven door abt Walafried Strabo. In dichtvorm informeert hij de lezer over de geneeskrachtige werking van 24 kruiden. Onlangs heeft het museum in samenwerking met uitgeverij Terra een boek met de titel: "Hortulus, de kloostertuin van Walafried Strabo" uitgegeven. In het kruidentuinhuisje valt veel te leren over hoe de kruiden in vroegere dagen werden verwerkt.

Open: 1 april t/m 31 oktober dagelijks van 10-17 uur. Toegang 11,50.

Ook in 2004 kunnen bezoekers weer deelnemen aan avondrondleidingen langs de Oude cultuurgewassen en door de Kruidentuin en de Kwekerij. Deskundige gidsen nemen u mee naar de heerlijk geurende perken met prachtig bloeiende planten. Als de ene plant is uitgebloeid, begint de andere juist te bloeien en zo is er altijd wat te zien en te vertellen. Op weg naar de Kruidentuin en de Kwekerij komt u eerst langs de akker met de Oude cultuurgewassen.

De rondleidingen worden gehouden op iedere dinsdagavond van 29 juni tot en met 10 augustus, om 19.00 uur, vanaf de hoofdingang van het museum. De toegangsprijs bedraagt EURO 3,00, het parkeergeld inbegrepen.

Omdat er zoveel te zien is, kunt u bij de ingang van het museum kiezen voor een rondleiding langs de Oude cultuurgewassen en de Kruidentuin of door de Kwekerij en de Kruidentuin. En als u alles zou willen zien? Dan vindt u misschien nog wel een dinsdagavond voor een tweede rondleiding. Na afloop van de rondleiding is er in de museumherberg "De Hanekamp" gelegenheid om nog iets te gebruiken en wat na te praten met de gidsen. Al wandelende langs de prachtige kruiden, geniet u van de verstilde zomeravondsfeer die over het hele museumterrein hangt.

In beperkte mate kan op speciale aanvraag (026-3576281, Willem ten Veen) voor afzonderlijke groepen (10 tot 25 personen) een aparte rondleiding worden gehouden. Deze rondleidingen beginnen om 18.30 uur.

De rondleidingen gaan altijd door, ook bij slecht weer. In geval van dreigend onweer of bij storm krijgen de deelnemers binnenshuis een toepasselijk vervangend programma aangeboden.

'Laarstate Gardens'

W.K. Anema / P. van Helmond
Laarstraat 7
8166 GR  Emst
0578 - 661671
www.laarstate.nl
laarstate@planet.nl

Tuinen met Engelse inslag op de Veluwe, 1 hectare groot: Mixed borders, exoten, bloemenweides, bamboebos, (doolhof)-bos, drinkpoel, vijver, oude knotwilgen.

Open van 11.00 tot 17.00 uur Entree € 5 p.p. incl. koffie & thee.


'Marianne Tuyn'

Hogeweg 4
4033 CG Lienden
0488 – 482766

'Op de Haar Tuinen'

John en Joyce Ramsbotham
033 - 2582751
www.ramsbotham.nl
ramsbotham@planet.nl

Op de Haar tuin in Hoevelaken is open of afspraak en is bijzonder geschikt voor tuin clubs en groepen. Er zijn 7 aaneengesloten tuinen over bijna 2 ha, elke met een eigen uitstraling, inclusief een uniek rabatten bos. Er zijn ruim 3000 verschillende planten, bomen en heesters. Iets voor de tuinliefhebber en plantenman.

Park- en beeldentuin "De Schoppert"

W. van Gelder
Oude Kerkweg 31
8051 KW Hattem
038 - 4441608
www.tuinenhattem.nl

Park- en beeldentuin "De Schoppert" is circa 1 ha groot en is o.a. ingericht met een schitterende vijvertuin, een bostuin en een door buxushagen omgeven tuin.
Een aantal beelden van Beeldhouwersgroep Beernink uit Hattem wordt hier geëxposeerd.

De Engelse Bordertuin heeft diverse glooiend aangelegde borders. Deze tuinen zijn ingedeeld op kleur. Tevens is er een grote moestuin.

'Pinetum De Belten'

Stichting Pinetum De Belten
Wildenborchseweg 15
7251 KB Vorden
0575 - 556262
feithvorden@planet.nl

Naaldbomentuin op glooiend terrein (2 ha) ingebed in het landgoed de Belten. Particuliere verzameling opgestart in 1963 met nu ongeveer duizend verschillende soorten en cultivars. Prima onderhouden, een oase van stilte en groen. Vrije toegang van 10 tot 5 uur. Dinsdagavond-rondwandeling onder leiding van een gids
in juli en augustus (tegen kleine vergoeding). Rust, vijver, kleurenpalet, verborgen pareltje in de Achterhoek.'Tuin van Marsman'

Miriam
marsmansteeg 2
7245 WG Laren
miriamwoestenenk85@zonnet.nl


'Jaap & Hanneke van Waalwijk van Doorn'

Buunderkamp 7
6874 NC Wolfheze
026 - 4821655

Het strakke ontwerp van het huis wordt aangehouden in de lijnen van borders, paden en waterpartijen. Grote gazons gaan, via op kleur geschakeerde borders, op natuurlijke wijze over in het achterliggende bos. Vanaf een hoger gelegen punt heeft men een prachtig uitzicht. Rododendrons en azalea's in het voorjaar bloeiende zomerborders afgewisseld met in het oog springende bladcombinaties en kunstwerken creëren een fraaie tuin (35000 m²)

Zie ook de agenda onderaan de pagina! 

Gelderland